Join the maker movement!

In de kelders van de jeugdbliotheek van CODA schuilt een groot geheim. Vertel het alsjeblieft niet verder, maar Apeldoorn heeft sinds vorige maand een FabLab!

Gelukkig heeft de uitbundige reclame die CODA eraan besteedt geen grote aanmeldingen tot gevolg gehad. Het geheim blijft nog even bewaard! Ook de voorlichtingsmiddag voor scholen uit de regio, waar mijn collega’s van het Technasium en ik gisteren (zonder aanmelden) aanwezig waren, heeft daar gelukkig niets aan veranderd.
De middag begon veelbelovend. Mijn collega Kees was ons voorgegaan als verkenner en wist telefonisch te melden dat er niemand aanwezig was!

fablab coda foto
Hij kon al wel even door de gesloten deuren turen en beschreef ons de apparatuur die er stond. Twee 3D-printers, een lasercutter en een laserplotter! Een WALHALLA voor makers! Maar geen medewerker van CODA om ons rond te leiden. Nu vergis ik me nog weleens in een datum dus ik zocht nog even de uitnodiging op. De datum klopte. We waren geen jaar te laat. Het moment was nu! Waar was iedereen?
Gelukkig was de betrokken medewerker, Margot Appelman, snel gevonden. Zij had geen aanmeldingen gekregen voor de voorlichting en hem stilzwijgend – en waarschijnlijk een klein traantje wegpinkend – afgeblazen. Dolgelukkig was ze dan ook toen ze ons gedrieën voor de gesloten deuren aantrof. En zij was zo lief om ons alsnog een uitgebreide rondleiding te geven. Margot liet ons zien hoe eenvoudig het is voor iedereen die maar wil met 3D-printers ontwerpen te realiseren, hoe je met de lasercutter vrijwel alles kan maken wat je maar kan bedenken. Zij legde ook de filosofie uit van het fablab-principe, waarvan er inmiddels zo’n 360 zijn over de hele wereld. Het FABLAB is een community waarin het belangrijkste principe is, dat je elk ontwerp en idee dat je daar uitvoert ook deelt met de community. Zo ontstaat er steeds meer gedeelde kennis en hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Margot liet ons ook nog even de andere faciliteiten zien. Individuele studieruimtes, een klaslokaal, een grote brainstormruimte waar je met teams kunt overleggen over je ontwerpstappen!
Wij konden onze ogen niet geloven! Hier, in het hartje van de stad Apeldoorn, ligt een parel verborgen. Een ruimte waar je al je toekomstdromen voor het onderwijs kunt verwezenlijken! Met een gratis bibliotheek als bonus! Als je zelf een kijkje wilt nemen, kun je elke woensdagmiddag binnenlopen, vanaf een uur of 15:00. Of je volgt via Markant, centrum voor Kunsteducatie, de cursus 3D-ontwerpen. Maar vertel het alsjeblieft niet verder! Voor je het weet zit de tent vol en kunnen wij onze leerlingen er niet meer kwijt.

fablab

Rest mij slechts een probleem. De naam. Gisteren vertelde ik nietsvermoedend aan mijn 3 havo-leerlingen dat ik het FABLAB had bezocht en dat je daar fantastische dingen kon doen. Even viel er een oorverdovende stilte…

This entry was posted in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *