Revenge of the Nerds!

Ze hadden u eigenlijk moeten waarschuwen, dat was eerlijker geweest. Terugkijkend weten we eigenlijk wel waar het mis ging, niet? Silicon Valley – het hart van onze moderne samenleving – laat zich tegenwoordig adviseren door 46-jarige skateboarders.

Stel je voor, je bent 46 en je belangrijkste prestatie is de uitvinding van de “Ollie”. Wat is dat voor een zielige vertoning? En hoe komt het dat je zomaar opeens de goeroe van innovatie wordt door de hele dag op straat rond te hangen? Eigenlijk zag je het bij Bill Gates al mis gaan. Bill, die er nu van overtuigd is dat filantropie de manier is om welvaart te verdelen. Hij heeft ons nog niet verteld aan welke eisen we moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deze liefdadigheid maar ik voorspel je dat het te maken heeft met het dragen van incourante brilmodellen en enige mate van “je buitengesloten voelen”.

De opvolger van Bill Gates is zo mogelijk nog een graadje erger. Satya Nadella, want zo heet de – overigens ook bebrilde – ‘technerd’, heeft het ooit zo stabiele en betrouwbare bedrijf Microsoft omgebouwd in een soort snoepwinkel. Medewerkers omschrijven het als volgt:

“Sometimes it feels like Satya is in one of those ’80s teen movies when the parents go out of town. And it’s great.” (Wired Magazine, febr. 2015)

MAARS

Weet je over welke films dat gaat? Films als “Weird Science” , waarin twee pubers met beha’s op hun hoofd hun ideale vrouw maken met behulp van wat oude keukenapparaten en een computer. Dat is wat de maker-movement inhoudt. Dat is waar nerds van dromen. We worden geregeerd door misfits, en als we niet uitkijken, beheersen ze straks niet alleen de financiële wereld en de technologische maar ook nog de militaire met hun drones en robots. And then we’re truly f#@&d!

We worden gedomineerd door “Trekkies”, wiens scifi-beeld van de toekomst angstwekkend snel realiteit wordt. Nog even en we lopen met een bril op die holografische beelden om ons heen projecteert, een drone die ons 24/7 volgt en een chip in ons hoofd, die opslaat wat we denken.

8411334740_7ba8324248_b

Dus wees voorzichtig, als je door de gangen van je schoolgebouw loopt. Je herkent ze wel. Ze ontwijken ten koste van alles je blik, praten nooit terug en ze denken altijd dat ze het beter weten: NERRRDS! Wees vriendelijk en probeer met ze mee te lachen over onbegrijpelijke grappen, want ze worden ooit je baas, je teamleider, je CEO. Nee, erger nog: ze worden de leiders van ons land, de wereld, het Universum! Nerds will rule the world!

13 februari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *